Seen in Milano 2024
New era style
Trends lijken de tijdgeest te vangen in ontwerpen die raken aan de ontwikkelingen van nu: ander, duurzamer, materiaalgebruik. Aandacht voor akoestiek en tactiliteit. Maar ook een focus op onze zintuigen, licht, geluid en de zinsbegoocheling van kunstmatige intelligentie.
Magisch
Dat magische moment dat de zon verschijnt tussen hemel en aarde en de lucht betovert met een pracht aan in elkaar overlopende tinten. Die sensatie weet Mandalaki te vangen in het lichtontwerp ‘Halo Sunrise’. Een lamp die naast licht vooral sfeer geeft aan (publieke) ruimtes.
New Fashion Factory
Ze werkt al tien jaar met de mogelijkheden van mycelium, de schimmeldraden van paddestoelen. Aniela Hoitink maakte er Mycotex van, en dankzij de door haar bedrijf ontwikkelde 3D-maaktechniek Neffa (New Fashion Factory) is het materiaal nu geschikt voor snelle en schone productie van materialen, zoals deze akoestische wandpanelen.
Dorp over de vloer
Met ‘Fra Fra Tapestry’ van de Spaanse Studio Alvara Catalàn de Ocón krijg je een heel dorp over de vloer. Met een drone vloog Catalàn over het dorp van de Fra Fra-familie in Ghana en legde zo het patroon van hutjes bloot. In een schaal van een op zes vertaalde hij dit naar een kleed dat de sociale structuren en verhalen van de gemeenschap in zich herbergt.
Geluid
De Italiaanse architect Jacopo Gonzato is in de ban van de kracht van geometrische vormen en hun klanken. Hij maakt puur houten sculpturen in geometrische vormen. Via de sokkel waar ze op staan, speelt hij muziek de vorm in. De trillingen zorgen voor een verrassende vertaling van de geometrie in de muziek naar die in de vorm.
Conch light
De Nederlandse ontwerper Marc van der Voorn ging aan de slag met Mycotex en Neffa, om te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Zijn ‘Conch light’ vangt het licht in een wandarmatuur van Mycotex. Als de lamp brandt, schijnt het licht door en onthult daarmee de rijke textuur.
Replay
Simpel maar zo aantrekkelijk. In plaats van een hele set high tech-ogende devices met ons mee te slepen, komt Robert Bronwasser met ‘Replay’, met een knipoog naar de oldskool draagbare tv’s van weleer. Replay is een universele speler die alles voor je kan streamen - foto’s, muziek, series of games, maar ziet er vooral ook heerlijk uit.
Trillingen
Axel Schindlbeck kreeg de vraag een stoel te ontwerpen voor een buitenbioscoop in New York. Dat inspireerde hem tot loungestoel ‘Undine’ van canvas en staal. Maar bovendien tot het aanklikbare muzieksysteem dat de trillingen overbrengt via het canvas. Het effect is een haast voelbare geluidservaring.
Textielkunst
Texielontwerper Francesca Mueller laat zich inspireren door de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. Zij genereerde ontwerpen middels AI, die ze vertaalde naar weefsels en kleden. Vervolgens liet ze het aan een AI-tool over om er een expositiebeeld mee te maken.
Poëtisch papier
De op maat gemaakte room divider ‘Metamorphosis’ van het Nederlandse Ontwerpduo Nienke + Alissa bestaat uit rvs-strengen met vormen van Japanse gelamineerde shoji-papier die kunnen bewegen. Die beweging activeert, prikkelt je zintuigen en stimuleert concentratie en focus.
Bold & Blue
Uitgesproken van vorm en gebaar, dat zijn veel meubels en ontwerpen. Pront en rond, zonder voorbehoud. En dat geldt ook het kleurgebruik: helder en sprekend, met een hoofdrol voor koningsblauw.
Bigger
Het werk van de Poolse designer Nikodem Szpunar is hét voorbeeld van ontwerp waar je niet omheen komt. Voor zijn ‘Big Scale Rugs’ voor het Nederlandse designlabel Moooi lijkt hij kleed als canvas te gebruiken voor enorm kwaststreken.
Siesta
Een perfecte plek voor een dagdutje, zo omschrijft het Italiaanse Miniforms de fauteuil ‘Nebulona’ in de nieuwe collectie. Rond en uitnodigend, als een arm die om je heen slaat, uitgevoerd in de nu al iconische stof ‘Tiger beats’ van Dedar.
Rond zicht
Spiegel ‘Coque’ van Alain Cilles speelt met contrasten: een ronde keramische schaal met een matte afwerking en een glanzende binnenkant, voor extra glans. In de collectie van Miniforms is de spiegel even functioneel als decoratief.
Voor buiten
De stoel 'Inside' van Thomas Heatherwick voor het Italiaanse Magis is (ook) voor buiten. Het is vooral een uithangbord voor het creatieve experiment en innovatieve technologie. Zo ontstaat een zitmeubel dat in een oogopslag de even royale vorm als de kleurrijke binnenkant prijsgeeft.
Bouwen
Alsof je bouwt met blokken, dat is het idee achter ‘Canto’, een modulair systeem van ontwerpstudio Mut voor Sancal. De verschillende zitdelen en tafels, met een speelse combinatie van hoekig en afgerond, gebruik je als fauteuil, bank of ziteiland.
Contrast
Kussens rond als keien gecombineerd met ragfijn staal zorgt voor een mooi contrast in de stoel ‘Plasma’ van Nigel Coates bij het Italiaanse Poltronova. Het merk - dat louter designklassiekers uitgeeft - was voor het eerst sinds dertig jaar weer terug op de beursvloer van Milaan. En dat met een presentatie die met recht ‘bold & blue’ genoemd kan worden.
Rond en zacht
De puppy’s van Eero Aarnio voor het Italiaanse Magis bestaan twintig jaar. Nu zijn alle maten - van XL tot mini XS - er in velvet-uitvoering en spannend en sprekend kleurgebruik: in neon en in een aflopende kleurtint. Pittig en pront.
Torsi
Stoere zuilen, gestapeld van kleurrijk en glanzend geribbeld keramiek. Dat is de serie ‘Torsi’ van Objects of Common Interest voor het Italiaanse Bitossi Ceramiche. De zuilen sierden het bordes van Villa Bagatti Valsecchi tijdens de Alcova-expositie in Milaan.
Blauw zand
Johan Wilén maakte de bijzondere console-tafel ‘Contourage’ voor het Zweedse Tooj Studio. De vraag is wat het meest opvalt: de organische 3D-print, de afwerking met ruw Quartz-zand of de haast lichtgevende kobaltblauwe kleur. Een statement in elk opzicht.
Medieval Mood
Dat terug naar de Middeleeuwen niet altijd achteruitgang is, bewijzen merken en makers in Milaan. Van ambachtelijk houtsnijwerk, tot flakkerend kaarslicht - al dan niet op basis van de nieuwste led-technologie. Een vleugje kasteelromantiek anno nu.
Zacht zitten
Konstantin Grcic werkt voor zijn fauteuil ‘Twain’ voor het Italiaanse merk Magis samen met de Nederlandse ontwerper Hella Jongerius. Het resultaat is een tijdloze ecovriendelijk geproduceerde stoel, opgebouwd uit hout, leer en door Jongerius ontworpen textiel.
Balkonstukken
Al eeuwen sieren keramieken koppen - ‘Testa di Moro’ de hoeken van balkons op Sicilië. De Franse architecte Berenice Curt vertaalt die historische traditie naar haar ‘la Testa di Marmi’, gestileerde marmeren koppen die de tuin van Villa Borsani in Milaan sierden in de Alcova-expositie.
Gothische spiegel
De kunstenaar Kiko Lopez staat bekend om zijn ambachtelijke manier van spiegels maken, nog zoals vroeger met een laagje echt zilver achter een glazen plaat. De ‘Gothic Mirror’ in zes delen, te zien bij Rossana Orlandi, refereert nog extra aan de (kerk)architectuur van de Middeleeuwen.
Voor altijd flakkerend
Monnikenwerk, dat was de ontwikkeling van ‘My Candle Flame’ door Studio Waldemeyer. Het kostte maar liefst tien jaar om het tijdloze flakkeren van een kaars uit te voeren in de nieuwste led-technologie. Mooi als enkele kaars of als kroonluchter.
Knoopkandelaar
Knopen staan voor rijkdom, is de Koreaanse traditie. Het Zuid-Koreaanse WKND Lab wil met haar ontwerpen graag tradities en ambachten in ere houden. Met hun ‘Depth of a Line’, gezien bij Alcova, combineren ze knooptechnieken met kaarslicht.
Kijken met je ogen
De bewerkte houten krukken en tafels zijn juist wel om aan te raken, maar alleen hun visuele tactiliteit is al ‘voelbaar’, wil het van oorsprong Russische duo Alexander Kanygin en Anna Druzhinina maar zeggen. Het stel verzamelde hout in de natuur: natuurlijk verweerd en met de handen bewerkt.
Kansenkabinet
Dat geldt voor de ‘Lucky Dice Cabinet’ van de Nederlandse ontwerper Diederik Schneemann. Alleen die dobbelstenen waarmee hij een ‘zes’ wist te gooien, kregen de kans onderdeel te zijn van een van de zeven meubels in de ‘Lucky Dice’-serie. Te zien bij Galerie Rossana Orlandi.
Kruiken
Met name de kruiken ‘Amphora’ van Andrea Tsang, vanuit Shanghai naar Stockholm verhuisd, ademen de sfeer van langvervolgen eeuwen. Haar keramiek kenmerkt zich door tijdloze allure, waarin heden en verleden samen lijken te komen.
Aan tafel
Het handgemaakte zilveren bestek ‘Jardín’ lijkt uit een sprookje te zijn ontsnapt. De tafelsieraden komen uit een samenwerking tussen de Argentijnse kunstenaar Connie Vallese en het Deense sieradenmerk House of Elhanati.
Steen, papier, schaar
Steen, papier, schaar: 3 elementen die terugkeren in het interieur, soms op onverwachte plaatsen of verschijningsvormen. Er eentje overhouden, zoals in het oude kinderspelletje, hoeft gelukkig niet. De mooiste oplossingen in papier, steen en met ‘de schaar’ gaan prima samen.
Solide
Minimalistisch, afgepeld tot de eenvoud van het meubel. Dat wilde Rachel Heritage bereiken met de stoelen in haar Solid Series, gemaakt van gebruikt karton rond multiplex. Haar papieren meubels met sterke geometrie noemt ze functionele kunst of praktische sculpturen.
Terra
Terracotta is een blijver, en gezien in veel collecties en verschijningsvormen, van traditionele plantenbak tot innovatieve bouwstenen. Of - zoals hier bij Miniforms - als bijzettafel en aardse toon voor het interieur in de vorm van kruk ‘Tototò’.
Draft
De twee ontwerpers van het Canadese Marrimor brengen hun kledenserie Draft naar de expositie van Alcova in Villa Bagatti Valsecchi. De kleden met 3D-effect van proppen papier lagen daar in een ruimte met levensechte proppen papier, ‘drafts’ of schetsen in het ontwerpproces.
Strafbankje
Het is bepaald geen Middeleeuwse praktijk om op de stoelen ‘Mazer’ van de Australische Tom Fereday plaats te nemen. Dankzij organisch gevormde uithollingen in de poreuze steensoort travertin zitten de stoelen verrassend aangenaam.
Kokers
Martin Rodriguez heeft zich gestort op de constructieve en conceptuele kracht van de hergebruikte kartonnen koker. Rodriguez is kunstenaar, ontwerper en architect en gebruikt al zijn inzichten en ervaringen in zijn. De kartonnen stoel - waar op echt op valt te zitten - past in de Adorable Formidable-serie, on show bij Salone Satelliet - de afdeling voor aanstormend talent van de designbeurs.
Papieren vaas
Het Zuid-Koreaanse designduo WKND Lab presenteert de vazen Paper Stratum No. 1 en No. 2., met een knipoog naar het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. De stapels Harper’s Bazaar magazine en papieren tassen van het merk L’Occitane zijn veranderd in vazen, bruikbaar en waterdicht dankzij een coating.
Carta
Het is mooi om te zien hoe ver merken gaan om hun bestsellers onder de loep te nemen en tot de meest duurzame versie te brengen. Catifa is al sinds 2001 een klassieker in de collectie van Arper. De nieuwe Carta-versie, opgebouwd uit 29 lagen papier vermengd met een natuurlijk bindmiddel.
Keramiek
Keramieken gevelbekleding maakt een comeback in de architectuur. IOUS Studio uit Rotterdam komt met een verleidelijke serie 3D-geprinte klei-bekleding voor gevels in glanzende afwerking en allerlei kleuren. Te zien tijdens Salone Satellite, het onderdeel van de beurs waar startende ontwerpers al 25 jaar een plek vinden.
Steen op de wand
Het Italiaanse Florim komt met nieuwe collecties in hun Cedit-serie van keramieken wandbekleding. De stenen muur van Matteo Nunziati en Federico Peri ‘Tesori & Compatta’ verbeeldt een landschap met referenties naar antieke aarden muren, een horizon en zelfs een zon.
Wil je meer inspiratie automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.